Gouldamandines

Deze kleurrijke vogel kreeg ik voor de eerste maal onder ogen in 1975.
Enkele koppeltjes zaten te overwinteren bij een bevriend tentoonsteller (wijlen De Troyer Frans).
Ze waren eigendom van een ander lid van onze pas opgerichte vereniging " De Prachtvogel Aalst" die op dat ogenblik geen verwarmd hok had. Natuurlijk heb ik onmiddelijk met Florent Kindermans (eigenaar) contact genomen. Spijtig genoeg verkocht hij er geen, want de vogels bij Frans waren zijn kweekvogels.
Dan maar verder gezocht.

Ik werkte in die periode in het station Gent Sint Pieters en…, groot toeval.
De mensen van De Post kwamen regelmatig hun postzakken lossen en laden in de treinen en één van die gasten kweekt toch wel o.a. gouldamandines zeker. Zijn naam ben ik kwijt, maar hij woont in Gijzenzele.
Ik kocht bij hem 2 koppeltjes en later kocht ik nog een koppeltje oranjekop witborst bij (wijlen) Julien Schepers.
Nu was ik gestart.

Een 10-tal jaren geleden heb ik vogels ingekweekt van Claes Gaston, want, en dit is misschien een tip, zeker gouldamandinen verliezen snel postuur als er te lang met dezelfde lijn wordt gekweekt.
Iemand die jaarlijks minstens 100 jonge vogels kweekt heeft elk seizoen keuze genoeg om zijn volgende koppeltjes samen te stellen.
Een kweker (zoals ik) met jaarlijks 40 à 50 jongen heeft voor de helft minder keuze en mede hierdoor wordt er toch iets strenger geselecteerd.
Op de tentoonstellingen kon en kan ik redelijk goed mijn mannetje staan.
Spijtig genoeg hou ik niet alles bij, maar ik heb alles bij mekaar toch al een 40-tal medailles gewonnen op het BK-KBOF.
Ook 6 keer goud op verschillende WK's, waarvan mijn eerste in Charleroi was.
Omdat ik de oranjekop groen en zijn mutatie in witborst altijd al het mooiste heb gevonden, maken ze dan ook voor 99 percent deel uit van mijn hok.



Foto's..

Klik de foto om te vergroten en ook de andere te bekijken.


9 foto's in dit album

Goulds: is het nu amadine of amandine? U komt het hier te weten